Blog

    Invoering van het supplementenverbod voor artsen

    2024/10/01

    Terug

    Vanaf 1 januari 2025 wordt er een belangrijke wijziging doorgevoerd namelijk: het supplementenverbod voor patiënten met een recht op verhoogde tegemoetkoming (VT). Dit geldt voor ambulante zorg, zowel in privépraktijken als ziekenhuizen, zonder opname. Het verbod wordt stapsgewijs ingevoerd en heeft als doel de zorg toegankelijker en betaalbaarder te maken voor financieel kwetsbare patiënten. 
    Hieronder geven we u een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in chronologische volgorde, zodat u goed voorbereid bent. 

    Stappen van de invoering: 

    • Vanaf 1 januari 2025: Het supplementenverbod gaat in voor ambulante zorg bij patiënten die automatisch recht hebben op verhoogde tegemoetkoming. Dit betreft bijvoorbeeld patiënten met een leefloon, een inkomensgarantie voor ouderen, en personen met een handicap. Het verbod geldt voor alle artsen, zowel geconventioneerd als gedeconventioneerd, binnen en buiten de ziekenhuisomgeving. 
    • Later in 2025: Een evaluatie van de financiële impact van dit verbod zal plaatsvinden. Dit biedt de mogelijkheid om eventuele aanpassingen te maken en de gevolgen voor artsen in kaart te brengen. Ook de uitbreiding naar andere patiëntengroepen kan in dit proces aan bod komen.
    • Uitbreiding in 2026: Het supplementenverbod wordt mogelijk verder uitgebreid naar alle patiënten met een statuut van verhoogde tegemoetkoming. Hierover wordt de definitieve beslissing in de loop van 2025 genomen. 

    Wat betekent dit concreet voor u? 

    • Vanaf januari 2025 mogen er geen ereloonsupplementen meer worden aangerekend voor patiënten met automatische verhoogde tegemoetkoming, ook niet als gedeconventioneerde arts. Dit geldt voor alle types ambulante zorg. 
    • Supplementen moeten ook niet mee op de factuur. 
    • Indien patiënten bijzondere eisen stellen, blijft er wél de mogelijkheid om supplementen aan te rekenen. 
    • Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de verdere ontwikkelingen, vooral met betrekking tot de uitbreiding naar andere patiëntengroepen vanaf 2026. 

    Wat kan u van MediPortal verwachten? 

    Bij Mediportal ondersteunen we u graag tijdens de invoering van het supplementenverbod. 

    1. Via Mediris eFact/eAttest zullen we de nodige tools aanbieden om u te helpen met de identificatie van patiënten met recht op verhoogde tegemoetkomen. 
    2. Daarnaast houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom deze wetgeving. Op die manier bent u steeds op de hoogte. 
    3. Als u vragen heeft, kan u steeds bij ons terecht. 

    Deze nieuwe regelgeving zal een aanzienlijke impact hebben op de manier waarop u supplementen in rekening brengt bij patiënten met verhoogde tegemoetkoming.  Bij MediPortal staan we klaar om u te ondersteunen met onze software voor elektronische facturatie (Mediris eFact en Mediris eAttest), en wij houden u op de hoogte van relevante updates. Samen zorgen we ervoor dat u efficiënt en conform de regelgeving kunt blijven werken.

    MediPortal

    Molenbergstraat 94A
    2840 Rumst

    Contactgegevens