Blog

    Belangrijke wijzigingen elektronische facturatie

    2024/10/01

    De komende periode staan er drie grote wijzigingen voor de deur op het gebied van elektronische facturatie voor artsen.

    Terug

    De komende periode staan er drie grote wijzigingen voor de deur op het gebied van elektronische facturatie voor artsen. Deze wijzigingen zullen de dagelijkse praktijkvoering en financiële administratie aanzienlijk beïnvloeden. 

    Hieronder geven we een overzicht van de wijzigingen:

    1. Verplichte transparantie 

    Sinds september 2023 is fase 1 van de verplichte transparantie van start gegaan. U moet supplementen die u aanrekent bij ambulante zorg duidelijk rapporteren via de elektronische facturatie. Deze verplichting verhoogt de transparantie voor zowel patiënten als zorgverzekeraars. Het is de bedoeling dat alle kosten inzichtelijk en traceerbaar worden. Naast supplementen moet u ook bijkomende kosten zoals niet-terugbetaalbare verstrekkingen en kosten voor materialen rapporteren. In het Mediris Café van september 2023 hebben we hierover al gecommuniceerd. U kan het Mediris Café hier herbekijken.  

    Vanaf oktober 2024 gaat fase 2 van start. Als u in deze fase gebruik maakt van supplementen, kan u dit correct aangeven via de juiste pseudocodes zodra de software er klaar voor is. Het RIZIV voorziet deze pseudocodes en bijkomende richtlijnen, zodat de facturatie correct en volledig kan verlopen.  Deze maatregel helpt misverstanden en onduidelijkheden over de kostenstructuur voor patiënten te voorkomen. 

    Lees hier meer

    1. Supplementenverbod 

    Vanaf 1 januari 2025 treedt het supplementenverbod in werking voor patiënten met recht op verhoogde tegemoetkoming (VT). Dit betekent dat er voor deze kwetsbare groepen tijdens standaarduren (8:00 tot 18:00 uur) geen ereloonsupplementen meer mogen worden aangerekend. Deze wijziging geldt voor alle artsen, ongeacht of ze geconventioneerd of gedeconventioneerd zijn. Dit verbod is onderdeel van een bredere hervorming in de gezondheidszorg die erop gericht is om de financiële lasten van patiënten met verhoogde tegemoetkoming te verlichten. 

    Voor zorg buiten de standaarduren en bij bijzondere verzoeken van de patiënt blijven supplementen onder bepaalde voorwaarden wel mogelijk, mits de patiënt vooraf schriftelijk instemt. Dringende medische noodsituaties blijven echter altijd vrij van supplementen. 

    Lees hier meer

    1. Verplichte elektronische facturatie 

    De algemene verplichting om elektronisch te factureren gaat in op 1 september 2025. Dit betekent dat elke arts, zowel binnen als buiten de derdebetalersregeling, verplicht is om alle ambulante medische zorg elektronisch te factureren. Deze maatregel geldt voor alle artsen die medische handelingen verrichten, en is bedoeld om administratieve processen te stroomlijnen en fouten in de facturatie te verminderen.

    Artsen die nog niet beschikken over een geschikt softwarepakket voor elektronische facturatie, moeten tegen die datum de nodige stappen zetten om hun systemen aan te passen. In specifieke gevallen, zoals technische beperkingen of overmacht, blijft papieren facturatie toegestaan. 

    Lees hier meer

    Wat betekent dit voor u als arts? 

    Het is van groot belang om deze veranderingen niet alleen goed te begrijpen, maar ook tijdig de nodige stappen te nemen om uw praktijk hierop voor te bereiden. Mediportal biedt geavanceerde softwareoplossingen die volledig zijn afgestemd op de nieuwste wet- en regelgeving. Onze software ondersteunt naadloze elektronische facturatie, inclusief de correcte rapportage van supplementen en andere bijkomende kosten. Daarnaast houden wij u op de hoogte van verdere updates en veranderingen, zodat uw praktijk altijd in lijn is met de huidige eisen. 

    Heeft u vragen of behoefte aan ondersteuning? Schrijf u in voor ons webinar of neem contact op met Mediportal, wij helpen u graag verder.

    MediPortal

    Molenbergstraat 94A
    2840 Rumst

    Contactgegevens